رفع ممنوعیت واردات ماشین آلات معدنی
بیش از 15000 ماشین آلات معدنی در ایران با عمر بالای 20 سال نیاز به تعویض دارند
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از لغو ممنوعیت واردات خودروها و ماشین آلات معدنی بدون تولید داخلی خبر داد.
به گزارش ایرنا، رضا محتشمی پور همچنین گفت: بیش از 15 هزار ماشین آلات معدنی بالای 20 سال در ایران نیاز به تعویض دارند.
وی با اشاره به اینکه ممکن است بخشی از ناوگان فرسوده تعمیر شود، گفت: مابقی باید از طریق واردات جایگزین شود.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: آزادسازی واردات تنها شامل ماشین آلاتی می شود که در داخل تولید نمی شوند.
وی گفت: “واردات ماشین آلات قابل تولید در داخل همچنان ممنوع است.”
حمیدرضا امیریان، قائم مقام خانه معدن ایران گفت: ممنوعیت واردات ماشین آلات معدنی، معادن بزرگ ایران را مجبور به فعالیت با 50 درصد ظرفیت کامل خود کرده و معادن کوچک و متوسط کشور را در آستانه تعطیلی قرار داده است. قبلا گفته شد.
این یک فاجعه برای صنعت معدن ما است. چند سالی است که این ممنوعیت اجرایی شده است. به گزارش پایگاه خبری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، وی گفت: این تصمیم ابتدا با دلایل معیوب گرفته شده است.
این مقام مسئول تصریح کرد: پس از ممنوعیت واردات خودرو از چند سال پیش، دولت خودروهای معدنی را در همین دسته قرار داد.
شرکت های معدنی نمی توانند کمپرسی 100 تنی و 150 تنی و ماشین آلات بارگیری 200 تنی و 300 تنی وارد کنند.
«مسئولان می گویند دلیل این ممنوعیت حمایت از تولید داخلی این ماشین آلات است، در حالی که چیزی به نام تولید داخلی اکثر ماشین آلات معدنی وجود ندارد. این ماشین آلات سنگین تنها توسط شش یا هفت شرکت در سراسر جهان تولید می شود. در شرایط کنونی نمیتوانیم تولیدکننده شویم.
محتشمی پور خاطرنشان کرد: 5000 معدن متروکه و 3000 معدن شن و ماسه وجود دارد که برای از سرگیری فعالیت نیازمند ماشین آلات هستند. تولیدات داخلی ما حتی نمی تواند 10 درصد نیاز آنها به ماشین آلات را تامین کند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه تحریمهای اقتصادی اعمال شده علیه ایران اجازه واردات ماشینآلات جدید را نمیدهد، گفت: ما فقط میتوانیم ماشینهای دست دوم بخریم که این هم به دلیل اینکه خودمان را «تحریم» کردهایم، مجاز نیست.
حسامالدین فرهادی، رئیس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان، خاطرنشان کرد: به دلیل این ممنوعیت، معدنکاران ایرانی مجبور به خرید ماشینآلات معدنی به چهار برابر قیمت جهانی شدهاند.
وی افزود: یک دستگاه لودر دست دوم در بازارهای بین المللی حدود 115 هزار دلار قیمت دارد اما به دلیل کمبود این دستگاه سنگین در بازار داخلی، مجبور به خرید آن به مبلغ 130 میلیارد ریال هستیم.
به گفته این مقام مسئول، اکثر ماشین آلات معدنی مورد استفاده در ایران در سالهای 85 تا 86 وارد کشور شده است که بازدهی در بخش معدن را 50 تا 60 درصد کاهش داده است.
ماشینآلات معدنی ابزار تولید هستند، اما مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت آنها را در ردیف کالاهای لوکس قرار دادهاند. به دلیل کمبود ذخایر ارزی، بی ثباتی اقتصاد و تلاش برای حمایت از تولید داخلی، واردات خودروهای لوکس ممنوع شده و همین امر بر ماشین آلات معدنی و وسایل نقلیه تحمیل شده است. این مقامات باید در تصمیم خود تجدید نظر کنند و وسایل تولید معدن را از این مقررات خارج کنند.
مهرداد اکبریان، نایب رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: بخش معدن در حال حاضر نیاز به تامین ۲۵ هزار دستگاه ماشین آلات و خودرو دارد.
طی سالها، دو عامل بر قیمت ماشینآلات معدنی تأثیر گذاشته است. یکی کاهش ارزش ریال ایران در برابر دلار و دیگری کمبود این ماشین آلات در بازار داخلی. دومی اوضاع را بسیار بدتر کرده است. اگر ماشینی در بازارهای بینالمللی مثلاً 80 هزار دلار قیمت داشته باشد، در ایران نمیتوان آن را کمتر از 160 هزار دلار خرید، زیرا گزینهها بسیار محدود است.

اکبریان با اشاره به کاهش سرمایه گذاری در معدن گفت: صنعت این روزها با یک سری مشکلات مواجه است اما ممنوعیت واردات مهم ترین موضوع است.
همه کشورها خطوط تولید را برای پاسخگویی به تقاضا راه اندازی نمی کنند. آنها را از برندهای جهانی خریداری می کنند و در عوض، مشاغلی را راه اندازی می کنند که خدمات فروش، قطعات یدکی و تعمیر و نگهداری را ارائه می دهند.
به گفته علیرضا باقری، رئیس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی بیرجند، حدود 20 سال پیش، شرکت تولید تجهیزات سنگین (هپکو) در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های خود دچار اشتباهات راهبردی شد به گونه ای که چند سال پیش به ورشکستگی نزدیک شد. .
وی افزود: «به دلیل اینکه دولت می خواست آن را به بازی بازگرداند، واردات ماشین آلات معدنی را ممنوع کرد.
هپکو یک شرکت ایرانی تولید کننده تجهیزات ساختمانی، واگن ریلی، کامیون، لیفتراک و ماشین آلات صنعتی در صنایع نفت، گاز، انرژی، فلز و معدن در اراک، استان مرکزی است. این شرکت بزرگترین تولید کننده تجهیزات سنگین در خاورمیانه است. در سال 1351 با هدف مونتاژ و تولید تجهیزات سنگین تاسیس و به ثبت رسید.
وی با اشاره به اینکه حمایت دولت از هپکو برای شرکت های معدنی دردسر ایجاد کرده است، گفت: بیش از 7 هزار معدن در کشور منتظر هپکو هستند تا ببینند آیا می توانند ماشین آلات مورد نیاز را تامین کنند یا خیر. حدود 70 درصد معادن ایران کوچک هستند. هپکو هم قادر به تامین نیاز آنها برای ماشین آلات کوچک نیست چه برسد به ماشین های سنگین.
به گفته علیرضا شهیدی، رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، ایران دارای 81 نوع ماده معدنی با ذخایر 37 تا 40 میلیارد تنی است.
وی ادامه داد: مصالح ساختمانی شامل شن، سنگهای قلوه سنگ، ماسه و انواع سنگها 62 درصد از ذخایر معدنی ایران را تشکیل میدهند، کانیهای فلزی 10 تا 15 درصد کل ذخایر و بقیه را کانیهای غیرفلزی تشکیل میدهند.
طبق گزارش سازمان زمین شناسی ایالات متحده، ایران دارای بزرگترین ذخایر روی، نهمین مس، دهمین سنگ آهن، پنجمین گچ و باریت و دهمین ذخایر اورانیوم جهان است.
به طور کلی، ایران بیش از ۷ درصد ذخایر معدنی جهان را در خود جای داده است.
شما میتوانید مقاله کاربرد های مس را نیز در همین سایت مطالعه کنید.
برای دیدن اطلاعات بیشتر به سایت ایران ضایعات مراجعه کنید.